В една августовска вечер през 1889  г. редакторът на списание

...
В една августовска вечер през 1889  г. редакторът на списание
Коментари Харесай

Оскар Уайлд – неразбраният гений на XIX век

В една августовска вечер през 1889  г. редакторът на списание Lippincott вечеря с Оскар Уайлд и сър Артър Конан Дойл и им дава задачата да напишат нещо за месечното издание. Уайлд праща финален своето произведение на 7 април 1890, само че вместо предстоящите стихотворения или разкази, той изпраща разказ. " Портретът на Дориан Грей " е оповестен на 20 юни 1890 година, в юлския брой на списанието, само че текстът е толкоз провокативен, че английските рецензенти го дефинират като аморален, а издателската къща отдръпва всяко копие от списанието. Но макар невижданата цензура романът слага под въпрос консервативните полезности на литературните кръгове от това време.

На днешния ден – 16 октомври, през далечната 1854 година е роден ирландският драматург, публицист и стихотворец Оскар Уайлд. Творчеството му включва и още велики като " Славеят и розата ", " Рибарят и неговата душа ", " Щастливият принц ", " Преданият другар ", " Кентървилският фантом ". Книгите му са все по този начин настоящи и непрекъснато стават мотив за нови екранизации и театрални постановки.
 Румен Радев ще желае гаранции за въздушния суверенитет на консултациите за кабинет 14 окт 2022 | " На идните съвещания за образуване на държавно управление ще диря отговор какви решения оферират партиите...
Животът на създателя е също толкоз трогателен, колкото и сюжетите му. Истинското му име е Оскар Фингъл О'Флаърти Уилс Уайлд. Роден е в Дъблин в фамилията на интелектуалци, които посяват жаждата му за познания. Завършва с отличие " Тринити Колидж ", а по-късно иОксфордския университет, където постоянно спори с професорите. Доводите му са толкоз безапелационни, че преподавателите от време на време даже не могат да го оборят, а аналитичната му мисъл ги кара да му връчат стипендия, с цел да продължи проучването на класическа литература и философия.

Блести със своя изострен разум, впечатлява с ексцентричните си възгледи и даже образно наподобява друго от съвременниците си поради нетипичния жанр на обличане. Поведението му е на изискан и леко високомерен интелектуалец от модерните елитни кръгове на британската столица, където прекарва по-голямата част от живота си, а хуморът му е пиперлив. Това в началото му носи благосклонности и става обект на удивление, само че по-късно го слага в ролята на неразбрания талант, некадърен да се приспособява към своето време.

През 1881 година издава първия си алманах със стихотворения. Книгата е призната със смесени усеща – рецензии не липсват, само че са приети и уменията на Уайлд като. Впоследствие е упрекнат в плагиатство, като даже излиза подигравателна публикация против него, която загатва за хомосексуалните му пристрастености.

Прочетете още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР